Melanggan Melalui Email PERCUMA

Jika anda tidak mahu ketinggalan post di blog ini, anda boleh melanggan terus ke mailbox email anda; dan saya berjanji tidak akan berkongsi, menukar, menjual atau mendedahkan alamat email anda dalam apa jua cara sekalipun.

Enter your email address:

Delivered

Laman Twitter digodam penggodam Iran

Saturday, December 19, 2009 ·


LONDON - Penggodam Iran menggodam laman web Twitter menyebabkan operasinya terjejas selama dua jam pada pagi semalam, lapor sebuah akhbar semalam.

Serangan itu berlaku pada kira-kira pukul 6 pagi waktu tempatan sekali gus mengakibatkan kira-kira 30 juta pengguna tidak dapat menghantar mesej.Laman utama Twitter itu digantikan dengan skrin berwarna hitam dan merah yang memaparkan satu bendera berwarna hijau.

Muka surat di laman itu mengandungi mesej yang menyatakan laman tersebut sudah digodam oleh Tentera Siber Iran."Tentera Amerika Syarikat (AS) berpendapat ia mengawal dan menguruskan akses Internet tetapi sebenarnya AS tidak mengawalnya.

"Kami mengawal dan menguruskan Internet dengan kuasa yang ada pada kami. Justeru jangan cuba untuk menghasut penduduk Iran," kata mesej tersebut.Kakitangan-kakitangan laman Twitter memberitahu pengguna: "Kami sedang melakukan pemulihan dan akan memberitahu maklumat terkini semasa kami mencari punca yang menyebabkan ia (operasi terjejas) berlaku."

Laman web seperti Twitter dan Facebook menjadi tumpuan utama golongan muda.Golongan muda yang tinggal di bandar-bandar Iran menentang pemerintahan Presiden Mahmoud Ahmadinejad.Mahmoud menewaskan pencabar terdekatnya, Mir Hossein Mousavi dalam pilihan raya presiden tahun ini.

Ramai rakyat Iran menggunakan Twitter bagi mengatur tunjuk perasaan.Menurut badan pemantau Internet, OpenNet Initiative, penduduk Iran mula menggunakan Internet semasa pemerintahan Presiden Mohammad Khatami pada 1997 hingga 2005.

- Agensi

p/s : kredit to my Adha.

Sertai prorgam Powerbar club secara percuma0 Puteri amani :

Blog Puteri Amani

Penafian: Blog puteri-amani.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab di atas apa-apa kehilangan atau kerugian oleh penggunaan maklumat dari blog ini. Sebarang komen di blog ini adalah dibawah tanggungjawab pemberi komen. puteri-amani.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab jika timbul sebarang masalah dari komen yang diberikan. Segala artikel, gambar dan video dalam blog ini bukan hak milik sepenuhnya puteri-amani.blogspot.com, ia diambil dari pelbagai sumber seperti yang dikreditkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

.

Google+ Followers

Followers

SponSor By Nuffnang

Iklan

.